ККД світильника

12.02.2021

Серед обивателів постійно ведуться суперечки, що ж таке ККД світильника. Одні стверджують, що це номінальна потужність. Інші лізуть в нетрі, розмірковуючи про силу світлового потоку й інших параметрах лампи. Насправді є чітке визначення, формули й розрахунки, які дозволяють оцінити коефіцієнт корисної дії світильника. І чим вище ККД, тим з більшою ефективністю використовується споживана електроенергія, а отже, тим менше суми в рахунках за світло.

 

Що таке ККД світильника?

Відразу необхідно зробити застереження, що на ККД впливає навіть тип конструкції лампи. Так, у світлодіодів принцип дії в корені відрізняється, і тому в них коефіцієнт завжди вище. Отже, ККД світильника – це відношення величини випромінюваного світлового потоку світильника до світлового потоку самої точки випромінювання. Вся справа в тому, що відбивач не дає променям розсіюватися. Тоді як звичайне скло зменшує ККД, особливо якщо воно кольорове, матове, з візерунком чи декоративною обробкою.

Говорячи про ККД світильника, фахівці мають на увазі ефективність системи в цілому. Порівнянню підлягають лише ті світильники, які мають ідентичні показники світлорозподілення. В іншому випадку порівняння не має сенсу. Тобто, порівняти, звичайно, можна. Можна на підставі вимірів вибрати кращий, більш яскравий. Але до ККД в чистому вигляді це вже не відноситься. Світлодіодні лампи й зовсім специфічне джерело світла, яке поширюється в одній півплощині. Тобто при КПД 100% навіть без відбивача й лінзи діод випромінює направлений світловий потік.

 

Особливості діодних і колбових джерел світла

Світловий пучок, що випромінюється світлодіодом (не оснащені вторинної оптикою), розсіюється в діапазоні від 90 до 120 град. Тому, якщо порівнювати лампу з колбою й діод без оптики, то на одній відстані по осі освітленість від лампочки буде вдвічі менше, ніж від світлодіода. Це навіть якщо у обох джерел ККД дорівнює 100%. Виробники лампових світильників всіляко намагаються зібрати розрізнені промені в один пучок, і направити його в потрібному напрямку за допомогою лінз і відбивачів. Але і в цьому випадку освітленість буде гірше, ніж у світлодіодів через втрати при відображенні й ламанні.

Тому завжди має сенс віддати перевагу діодним світильникам з направленим світлом, і відмовитися від лампових, навіть якщо номінальна ефективність (лм / Вт) у них однакова. Навіть звичайне прозоре плоске скло, яке закриває лампочку, буде причиною зниження ККД. Частина світлового потоку відіб’ється, а ще частина поглиниться. І тільки частина променів буде освітлювати приміщення. Світлодіоди цієї вади практично позбавлені. Максимальні втрати при подібних умовах складають лише 5%.

І не варто забувати про споживання електроенергії. Навіть лампа-економка споживає на порядок більше, ніж світлодіодний світильник. Тому діоди й користуються зараз такою популярністю.

Супутні товари

Супутні

Введите номер, мы перезвоним!

Введіть номер, ми зателефонуємо!

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.