Джерела живлення для світлодіодів

12.02.2021

Щоб світлодіод випромінював світло в призначеній кількості, необхідно правильно його живити. Його не можна просто підключити до проводу, підключеному до розетки 220В. Світлодіодним лампам потрібен малий постійний струм, а отже, необхідний перетворювач. Кожен раз люди стикаються з проблемою вибору блоку живлення для LED-ламп. Все тому що в одних випадках потрібно підключити один діод або світлодіодну стрічку, а в інших світильник оснащений великою кількістю джерел світла.

Блок живлення для світлодіодів (LED-драйвер)

За своєю суттю це не просто блок живлення. Це перетворювач, який зі змінного струму робить постійний. Це також трансформатор, який перетворює напругу 220В в 5, 12, 24 або 48 Вольт. При цьому блок живлення повинен бути компактним, щоб його можна було без проблем заховати. Тоді ніякі коробки й дроти не будуть псувати інтер’єр. Вихідна напруга розраховується виходячи з параметрів системи світлодіодних світильників, яка буде запитана.

За константу при виборі моделі блоку живлення для світлодіодних ламп можна використовуватися силу струму, яка на виході має бути, скажімо, 350 або 700 міліампер. У цьому випадку напруга буде динамічно змінюватися відповідно до поточної світлової температури джерел світла. У будь-якому випадку доведеться спочатку провести розрахунки, щоб розуміти, якими вихідними параметрами повинен володіти блок живлення.

Так, світлодіодні збірки найчастіше вимагають силу струму від декількох сотень мА до декількох одиниць. Якщо використовуються світлодіодні стрічки, потрібно враховувати, що за норму приймається питома споживана потужність на одиницю довжини. Наприклад, це може бути 4,8 або 16 Ватт на погонний метр. Ці параметри вказуються в технічному паспорті. Світлодіодний драйвер завжди розміщується в металевому або пластиковому перфорованому корпусі, і тому зовні нагадує зарядний пристрій або блок живлення для ноутбука.

Як правильно вибрати джерело живлення для світлодіодів?

Джерела живлення для світлодіодів поділяються на два типи: стабілізовані по напрузі й стабілізовані по струму.

Стабілізовані по напрузі джерела живлення, мають стабільну напругу, тоді як сила струму є змінним параметром. Найбільш поширені значення напруги 12, 24, 36, 48 Вольт. Зазвичай дані джерела живлення використовуються з таким поширеним продуктом як світлодіодна стрічка. Для підбору даного типу джерела живлення необхідно скористатися формулою:

PБП = Pстрічки * L стрічок + 25%

Приклад:

Потужність стрічки Pстрічок = 10 Вт на метр погонний (лента 12Вт)

Довжина сегмента стрічки L стрічки = 5 метрів

Потужність Блока живлення, Вт: PБП = 10Вт/м * 3 м. + 25% = 38 Вт

Для підключення стрічки потужність 10 Вт / м, довжиною 3 метри необхідний Блок Питания потужністю не менше 38 Вт

Блоки живлення, стабілізовані по струму, ще їх називають світлодіодні драйвера, набагато складніше. Дані типи джерел живлення мають стабілізовану силу струму, напруга ж, часто, має фіксований діапазон. Відповідно при підборі драйвера для світлодіодного чіпа необхідно враховувати обидва параметри, як силу струму, так і напругу й мати чітке уявлення про характеристикау підключення світлодіода. Бо якщо один з параметрів стабілізованого потоку джерела живлення перевищить робочі параметри світлодіода – світлодіод вийде з ладу, перегорить.

Як краще вчинити?

Щоб не плутатися в описах і технічних характеристиках, щоб не вивчати літературу з електротехніки, і головне, не ризикувати, запросіть фахівця. Це краще зробити на етапі планування освітлення приміщення. Тоді він розробить проект, врахує всі особливості дизайну інтер’єра, зробить всі необхідні розрахунки. Це дозволить правильно підібрати комплектуючі й змонтувати систему, яка буде відпрацьовувати «на всі витрачені гроші». Таке освітлення прослужить довго, а вам буде надана гарантія.

Супутні товари

Супутні

Введите номер, мы перезвоним!

Введіть номер, ми зателефонуємо!

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.