Індекс передачі кольору CRI (коректність передачі кольору)

12.02.2021

Якщо говорити про спектральний склад випромінювання, то він характеризується складом хвиль, випромінюваних джерелом світла. За еталон прийнятий ідеальне джерело світла – Сонце. Тому саме з ним необхідно порівнювати параметри передачі кольору. Але кожен предмет відображає світловий пучок особливим чином. Червоний колір відображає «червоні» хвилі, поглинаючи інші. Чорний поглинає практично весь спектр. Саме в такому випадку говорять, що неосвітлені поверхні не мають кольору, так як не здатні самостійно випромінювати фотони.

Як дізнатися наявність колірів в світлі штучного джерела?

Для цього використовується спеціальна методика вимірювання та оцінки. За одиницю вимірювання став Індекс Кольоропередачі (англ. CRI – colour rendering index). Для вимірів застосовується 14 зразків, які сформовані в спеціальну таблицю. На кожен з них по черзі направляють світло від штучного джерела. При цьому фіксують, якому кольору відповідає відображена хвиля. Після цього виробляють завмер еталонного джерела світла – Сонця. CRI визначається як різниця між двома показниками.

Сонячному освітленню присвоєно значення кольоропередачі Ra = 100. Це ідеальний показник, який вказує, що навколишні предмети постають перед очима у своєму справжньому кольорі. Якщо передача кольору нижче, і сильно відрізняється від 100, має місце недостатнє або неправильне освітлення об’єкту. Залежно від різниці освітлення класифікують на наступні категорії:

  1. Кольоропередача, рівна 90 прийнята за відмінну для штучного світла.
  2. 80-89 – показник, який вказує, що кольоропередача дуже хороша.
  3. Гарним освітленням вважається, якщо кольоропередача знаходиться в межах 60-79.
  4. 30-59 – діапазон, який вважається посереднім, і навіть небажаним.
  5. 39 і менше – погана кольоропередача. Це говорить про те, що освітлення необхідно міняти негайно.

Цікавий факт. Індекс у лампочок розжарювання і вдень в ясну погоду в Північній півкулі при виробництві вимірів буде дорівнювати 100, але ж ні одна нитка розжарення не може випромінювати світло, ідентичне сонячному. Даний феномен пояснюється просто. При висвітленні поверхонь синього колірного діапазону лампи розжарювання залишаються занадто слабкими, але північне небо при 7500К, в свою чергу, дуже слабке при висвітленні поверхонь в червоних тонах, що компенсується при виробництві вимірів і розрахунках.

Зараз найпопулярнішими джерелами світла є світлодіодні лампи. Це тому, що така точка випромінювання забезпечує індекс Ra = 80. Відхилення в п’ять одиниць неозброєним оком не видно. Але високі показники потрібні тільки в особливих випадках. Освітлення з CRI > 90 має сенс в магазинах одягу або в ювелірних бутиках, де потрібно, щоб товар «світився» і іскрився. У побуті такі показники витримувати не обов’язково. Тому досить встановити LED-лампи. Головне, щоб це робили професіонали, які попередньо зроблять необхідні розрахунки.

Введите номер, мы перезвоним!

Введіть номер, ми зателефонуємо!

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.