Колірна температура

12.02.2021

Зараз більшість виробників світлодіодних ламп вказують в описі таку характеристику – колірна температура. І це не даремно. Даний параметр дуже важливий, коли потрібно вибрати лампи, щоб вони задовольнили вимогам власника приміщення, і не завдали шкоди здоров’ю домочадців. Колірна температура вказує на довжину хвилі, випромінюваної джерелом світла. За одиницю вимірювання став Кельвін (К).

Що таке колірна температура світлодіодної лампи?

Якщо говорити простими словами, то це якісна характеристика світла, яка вказує на то, якого кольору він буде. Це може бути тепле (жовте) або холодне (біле) світіння. Не можна сказати, що біле світло краще або гірше жовтого. Людське око сприймає видимі предмети в широкому діапазоні від 800К до 25000К. Але комфортним є рівне денне освітлення в ясну погоду. А це означає, що комфортна колірна температура знаходиться в межах від 4500К до 5200К.

Вчені фізики розглядають колірну температуру у вигляді діапазону хвиль, випромінюваних нагрітим тілом. У випадку зі світлодіодною лампою це світіння, що випромінюється тілом, розігрітим до певної температури. Відповідно, існує така класифікація діапазонів колірних температур діодних ламп:

  1. Жовтий. Діапазон до 3200К.
  2. Білий. Від 4000К до 5500К.
  3. Біло-блакитний. Більш 5500К.

Цікавий факт. Є лампи, які в змозі випромінювати світло більше 9000К, і навіть понад 18000К (прожекторні лампи для маяків). Але більше не означає краще. При такому освітленні людина бачить погано. Все тому, що очі сприймають світло, відбите від поверхні предметів. Чим колірна температура вище, тим коротше довжина світлової хвилі. При 9000К вона погано відбивається від навколишніх об’єктів, що заважає сприйняттю.

Колірна температура й здоров’я людини

Вплив колірної температури на організм людини дуже великий, щоб їм нехтувати. Протягом багатьох десятиліть учені вивчали вплив якості освітлення на роботу органів і загальне самопочуття людей. У результаті встановлено, що в людському оці є третій фоторецептор, який містить фотопігмент – меланопсіс. Саме він впливає на циркадні ритми людини. Що таке циркадні ритми? Це той самий біологічний годинник, який визначаює час для сну, прийому їжі, пиття.

Згідно з цими ритмам все ми в один час відчуваємо себе бадьоріше й працездатніше, а в інший відчуваємо занепад сил, і необхідність у відпочинку. Циркадний ритм – це своєрідний «внутрішній» графік, або навіть розпорядок, згідно з яким живе конкретна людина протягом доби (24 години). Потім цикл повторюється. Відповідно до циркадного ритму залози виробляють гормон мелатонін, організм коригує фізіологічні реакції й процеси. Але ось у чому штука. Освітлення надає на циркадні ритми сильний вплив. Саме тому в похмуру погоду у нас спостерігається апатія, тоді як в ясний день ми бадьорі й повні сил.

Вплив колірної температури на активність людини

Самопочуття, активність і працездатність визначає ряд гормонів:

  1. Мелатонін – гормон сну. Активно виробляється в нічний час і похмуру погоду. Викликає сонливість.
  2. Кортизол – гормон стресу. Пік викиду – ранкові й денні години в ясну, сонячну погоду.
  3. Серотонін відповідає за імпульсні реакції. Надлишок призводить до паніки, агресії, дратівливості.
  4. Допамин забезпечує тонус, настрій, пильність, координацію, увагу, здатність концентрувати увагу.

Всі ці гормони присутні в крові постійно . Змінюється лише їх концентрація. Одні компенсують інші. Але вироблення гормонів безпосередньо залежить від якості освітлення й колірної температури. А отже, циркадних ритмів можна керувати за допомогою ламп. Але, якщо підібрати їх неправильно, перебувати в приміщенні, виконувати будь-яку роботу, відпочивати буде некомфортно, а іноді й зовсім неможливо.

Якісне освітлення в офісі: як управляти біоритмами співробітників?

Найчастіше в офісах стикаються з такими проблемами. Люди працюють в умовах постійного цейтноту, коли робочого часу завжди не вистачає на виконання прямих обов’язків. Співробітники не відчувають зміни дня й ночі, перестають харчуватися за графіком, переносять нездужання, страждають безсонням. Їх згодом долає стрес, депресія, мігрень й інші недуги, що заважають нормально, продуктивно працювати. Організм працівника просто зношується завчасно. Він просто «перегорає».

Тому в операційному залі, переговорнsй, кімнаті відпочинку, прийому їжі або в кабінеті повинно бути різне освітлення. Тоді люди, що працюють в циклічному режимі, будуть «перемикатися», що дозволить заощадити й відновити енергію прямо на роботі. Важливо враховувати наявність та достатність денного світла в світлий час доби. Інтенсивність світлового випромінювання повинна змінюватися щогодини. Тому зараз устанавлюють «розумне освітлення». Таку систему формують зі світлодіодних ламп. Причому в кімнатах для роботи світло холодне, а зонах відпочинку – тепле.

Якісне освітлення в будинку: дбаємо про здоров’я сім’ї

Тут особливість в тому, що в спальні потрібні «жовті» діоди, світло від яких буде сприяти розслабленню, відпочинку, переходу в глибокий, міцний сон. А сон необхідний для відновлення енергетичних і нервових ресурсів організму. Наприклад, в дитячій потрібно встановити комплексне висвітлення. У період ігор це може бути колірна температура, відповідна «холодного діапазону», особливо коли дитина робить уроки, займається чимось, що вимагає підвищеної концентрації й уваги. Як тільки пора його заспокоїти, і дати відпочити, світло колірна температура повинна бути знижена до «жовтого» діапазону.

Вплив колірної температури на передачу кольорів в інтер’єрі

Предмети постають перед нами в природному кольорі тільки в променях Сонця в ясну, безвітряну погоду. Тому, якщо потрібно висвітлити галерею, їдальню, оранжерею, то краще використовувати «білі» світлодіоди. В інших кімнатах мало розробити дизайнерський проект. При недостатньому світлі всі елементи декору змінять тон, і їх колір буде зовсім іншим, ніж на картинці, яку показував дизайнер. Тому при розробці проекту до процесу залучають професійних освітлювачів, які спочатку розроблять схему розміщення й підключення освітлювальних приладів. Майстер зробить виміри й підбере діоди, світло від яких не буде спотворювати реальні кольори предметів інтер’єру й елементів декору.

Введите номер, мы перезвоним!

Введіть номер, ми зателефонуємо!

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.