Порівняння джерел світла

12.02.2021

Коли приходить час монтувати систему освітлення, доводиться вибирати між джерелами світла. Щоб вибрати кращий, доводиться оцінювати різні параметри. Недосвідченій в цьому людині легко заплутатися, адже характеристик десятки, а технічний опис дає інформацію у вигляді, доступному для професіоналів. Щоб поставити продавцеві потрібні питання, зробити правильний вибір і замовити джерело, яке буде повністю задовольняти вимогам, вивчіть інформацію, наведену далі.

 

Класифікація технічних характеристик джерел світла

Розрізняють такі категорії характеристик, які можна використовувати при порівнянні джерел світла:

 

  1. Електричні. Сюди входить, наприклад, робоча й номінальна напруга. Також до уваги беруть розрахункову й номінальну потужність, споживану спільно з пусковим обладнанням. Струм може бути постійним або змінним. Сила струму – робочою й мінімальною.
  2. Світлові. Оцінюють випромінюваний світловий потік (кількість вироблюваного світла). Світлова віддача є відношенням потужності світлового потоку до кількості електричної енергії, що використовується. Колірна температура визначає відтінок світіння (білий холодний, жовтий теплий). Також потрібно розбиратися в індексах і коефіцієнтах передачі кольору (Ra і CRI відповідно).
  3. Механічні. Тут мова йде про габарити, типорозміри, стандарти роз’ємів та інші геометричні параметри, які також потрібно врахувати. Лампи не є взаємозамінними, якщо їх цоколі мають різні типорозміри.

Але є ряд специфічних характеристик джерел світла, необхідних при порівнянні. Саме вони часто викликають нерозуміння у пересічних громадян, які вирішили робити ремонт і міняти освітлення самостійно.

Важливі характеристики при порівнянні джерел світла

Необхідно звертати увагу на параметри , що стосуються якості майбутнього освітлення:

  1. Величина світлового потоку, створюваного при включенні лампи до джерела енергії з номінальною напругою. Це і є кількість світла, що виробляється.
  2. Світлова віддача. Розраховується як відношення обсягу світлового потоку до витраченої електроенергії. Це свого роду ККД джерела світла.
  3. Колірна температура. Оцінивши цей параметр, ви зможете заздалегідь дізнатися, яким буде світ у приміщенні – жовтим або білим.

Колірна температура – величина умовна. При її визначенні виробляють порівняння відтінку свічення лампочки (діода) з відтінком тіла «абсолютно чорного кольору». В результаті небо в ясну сонячну погоду має колірну температуру 5000-6000 К в літні місяці, і понад 8000 К взимку. Чим ближче колірна температура джерела світла, наприклад, світлодіоди, тим краще перенесення кольорів. А це означає, що при штучному освітленні предмети будуть поставати оцам в природних кольорах і відтінках.

Повний перелік параметрів, які необхідно порівнювати при виборі ламп, виглядає наступним чином:

  1. Сила номінального світлового потоку.
  2. Світовіддача (світлова віддача), ККД.
  3. Колірна температура (колір світіння).
  4. Величина номінального й робочого струму.
  5. Потужність, номінальна й робоча напруга.
  6. Індекс передачі кольору, інше.

Щоб не зробити помилки, не витратити гроші даремно , не переробляти проект освітлення кімнати, краще зверніться до фахівців, які зроблять необхідні розрахунки й підберуть джерела світла. Вони будуть кращими, якщо навіть ви вирішите провести контрольне порівняння.

Супутні товари

Супутні

Введите номер, мы перезвоним!

Введіть номер, ми зателефонуємо!

Цей сайт використовує cookie для зберігання даних. Продовжуючи використовувати сайт, Ви даєте свою згоду на роботу з цими файлами.